De citit

The Natural Way of Things

the natural way of things

M-am împiedicat de The Natural Way of Things a lui Charlotte Wood acum câteva luni pe grupul Slack al Make Nice, o platformă australiană dedicată femeilor din industriile creative, și de curând mi-am și amintit să o comand.

Acum că am terminat-o, nu știu exact cum să o descriu. Un lucru îmi e 100% clar – asta este cartea pe care aș fi vrut să o scriu, și pe care cumva am încercat să o scriu acum 10 ani. Charlotte Wood face în cartea asta fix ce-aș fi vrut să fiu și eu în stare să fac – să scriu o carte despre supraviețuire, sexism și violență care să te scuture și trântească de toate paginile.

The Natural Way of Things ia misoginia sub lupă și-i urmărește ramificațiile. Și în timp ce scoate la suprafață bubele astea ale societății, Charlotte Wood mai arată cu degetul și înspre cititor. Despre anumite personaje nu trebuie să scrie decât câteva cuvinte, pentru că nu e nevoie de mai mult. Oriunde ar fi cititorii ei, aceștia știu prea bine la ce se referă când scrie cruise-ship Lydia, Isobel Askell the airline girl, Maitlynd the school principal’s ‘head girl’. Sunt expresii similare celor pe care le-au văzut pe prima pagină a tabloidelor de fiecare dată când a mai apărut câte un scandal sexual. Chiar și cititorul reduce fetele astea la o indiscrecție ori un abuz pe care l-au suferit, chiar dacă nu asta și-a propus.

E o carte chinuitoare pentru care trebuie să te pregătești sufletește. Pe alocuri e foarte greu să înaintezi prin violență și cruzime și e foarte posibil să nu te poți atașa de niciunul dintre personaje. Cu toate astea, mai ales dacă ți-a plăcut The Handmaid’s Tale, The Natural Way of Things merită atenția ta.

0 Shares

No Comments Found