Diverse

Taxi Driver

M-a întrebat dacă mă deranjează ţigara. Abia şi-o aprinsese. I-am spus că nu şi unde trebuie să ajung. Câteva minute n-a spus nimic. Când maşina s-a oprit la un semafor lângă un service auto a zis ca pentru sine „Dunlop sunt cele mai bune cauciucuri”. A văzut că mi-am luat ochii de la ecranul telefonului şi a început să-mi povestească cum irlandezii au inventat anvelopele pneumatice. Mi-a mai spus că anvelopele produse la Floreşti erau foarte proaste, dar n-am putut decât să zâmbesc pentru că singura mea experienţă notabilă în domeniul anvelopelor a fost faptul că am împins una de pe un deal când eram mică şi apoi am alergat după ea vreo jumătate de oră.

A tăcut pentru alte câteva minute apoi m-a întrebat dacă mă uit pe Nat. Geo. şi mi-a spus că a fost dezamăgit de cei de la Discovery. Am ajuns să vorbim despre biocombustibilii folosiţi de nazişti, despre suedezi şi despre Muzeul Tehnic. M-am bucurat că de data aceasta nu mi se mai povestea cum cei de la taxi Pelicanul îşi fură clienţii şi înşală statul.

Când am ajuns la Doamna Ghica mi-a povestit cum fiica sa s-a întors supărată de la şcoală într-o zi, plângându-se că nimeni din clasa ei nu a înţeles lecţia la fizică şi că profesoara le va da note proaste. În 3 Sâmbete a mers cu toţi copiii din clasa fiicei sale la Muzeul Tehnic şi le-a „predat” printre exponate toată materia de clasa a 7-a. Una dintre bucuriile din viaţa sa este că doi dintre colegii de clasă ai fiicei sale studiază aeronautica acum şi spun că fac asta datorită lui.

Am văzut cum i s-a luminat faţa când spunea asta. Mi s-a părut un lucru senzaţional. Un om ce iubeşte ingineria şi ţine minte 70.000 de lucruri despre motoare, tehnologii şi documentare de pe Nat. Geo. a dedicat câteva ore din atenţia sa unor puşti de clasa a 7-a şi a influenţat viaţa cuiva. Nu, nu e profesor. E taximetrist. Cu toate acestea pentru acei doi puşti el a fost mai important decât profesoara lor de fizică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *