Smart shopping

Cum să-ți potolești pofta de shopping cu 5 întrebări

  • By
  • 01/11/2017

Chiar dacă n-am crescut în aceeași familie, aș paria totuși că avem obiceiuri similare de cum ne intră salariul în cont. Faptul că avem un cont proaspăt alimentat, combinat cu potențiale restricții în zilele de până la salariu, ne fac să fim fooooooarte permisivi cu ce lăsăm să ajungă în coșul nostru de cumpărături. Mai toți oamenii fac lucrul acesta.

Problema e că mulți dintre banii pe care îi cheltuim astfel ar fi putut fi economisiți, lucru de care ne dăm de obicei seama după ce am cumpărat ceva și nu ne mai place ori la final de lună când avem mai multe zile până la următorul salariu decât lei în cont. Pe parcursul vieții învățăm să ne temperăm pornirile de shopaholic dar ne cresc și salariile, așa că devin mai rare cazurile în care supraviețuim cu merdenele și covrigi zile întregi, dar mereu ne vom simți gata de cumpărturi de cum ne-au intrat niște bani în cont.

Dacă vrei să economisești și să faci cumpărături mai cumpătate, iată 5 întrebări care te pot aduce pe calea cea bună dacă îți impui să le răspunzi sincer înainte de a scoate bani din portofel pentru orice nouă achiziție:

  1. Chiar îmi trebuie lucrul acesta?
  2. Am cumva ceva ce-ar putea îndeplini rolul lucrului pe care vreau să-l cumpăr?
  3. Nu știu pe nimeni care mi-ar putea împrumuta lucrul respectiv?
  4. Unde o să-l țin după ce-l cumpăr?
  5. L-aș putea cumpără din altă parte mai ieftin?

Hai să ne imaginăm că ai văzut un documentar despre juicing. Dacă ești ca foarte mulți alți oameni (și aici mă includ și pe mine), o să vrei să încerci și tu dieta, iar asta înseamnă că o să ai nevoie de un storcător de fructe și legume. Dacă răspunzi întrebărilor, poți ajunge să faci rost de el gratuit pentru că sigur-sigur ai un prieten care a făcut lucrul ăsta și acum își ține storcătorul sub chiuveta din bucătărie, sau ajungi să-l cumperi pe cel de 120 de lei în locul celui de 700, ca să vezi dacă chiar vrei să te ții de dieta asta.

Propune-ți să treci prin cele 5 întrebări înainte să cumperi orice și descoperă câți bani poți economisi când îl faci pe shopaholic-ul din tine să tacă puțin.

1 Shares

No Comments Found