Diverse

Redescopera Romania: locul unde nu poti planta un morcov fara sa dai peste vestigii romane

In primavara lui 2009, cand m-am apucat de freelancing m-am gandit ca nu-i important pentru clientii mei orasul unde locuiesc iar eu aveam nevoie de ceva mai multa liniste decat portia pe care mi-o oferea Bucurestiul. Cateva saptamani am cochetat cu mutarea in Alba Iulia, m-am interesat de chirii si de cum e sa locuiesti aici. Ce am gasit nu m-a convins, asa ca am ramas in Bucuresti. Astazi m-am gandit din nou la Alba Iulia ca la un oras in care mi-as placea sa locuiesc.

Astazi am intalnit oamenii ce au resusit sa transforme Alba Iulia intr-un oras ce se reintinereste. Nu ma indoiesc ca vor avea succes si ca in doar cativa ani vom gasi aici un oras schimbat, un oras ce se poate compara cu altele din Vest ca efervescenta si din punctul de vedere al calitatii serviciilor turistice. Sunt oameni ce au proiecte si cauta investitori si care au inteles prea bine ca nu poti intinde mana dupa alti bani pana nu demonstrezi ca i-ai folosit foarte bine pe cei pe care i-ai primit in trecut. Mi-a placut ca au viziune. Acesti oameni si-au dorit o Universitate in oras pentru ca stiu ca un oras ce nu atrage tinerii este unul pe moarte. S-au gandit si ca ceea ce are Alba Iulia de oferit turistilor este cea mai mare cetate fortificata din sud-estul Europei.

In ultimii ani, orasul de pe Mures a atras fonduri europene in valoare de 200 de milioane de euro. 75 de milioane de euro au fost investite doar in cetate. Alba Iulia are doar 63.000 de locuitori. Pentru mine, ca bucuresteanca, e frustrant sa vad cum o cetate atat de mare (aproximativ 100 ha) se poate schimba in doi ani intr-un mod ce te pune in fund de uimire pe cand in centrul vechi al Bucurestiului de 12 ani se tot lucreaza pentru reabilitatea unor stradute.

Cetatea Alba Iulia este o fortificatie bastionara de tip Vanban, cele 3 porti de intrare care sunt reconstruite deja sunt realizate intr-un stil baroc transilvan. Cosmin Suciu, directorul de dezvoltare a turismului in zona, ne-a spus ca pentru o vizita a lui Ceausesc cei ce aveau in grija Cetatea s-au gandit sa spele poarta 3 folosind un furtun de pompieri. Apa sub presiune a distrus basoreliefurile. Acum, Grupul Corint ce se ocupa cu revitalizarea Cetatii lucreaza cu 10 profesori universitari pentru a se asigura ca pe basoreliefurile noi si pe statuile refacute nu exista nimic in plus si nimic in minus fata de original. Statuia lui Carol al VI-lea ce se afla pe poarta 3 din Cetate a fost refacuta respectand si cele mai mici detalii.

E imbucurator sa vezi ca Alba Iulia are un primar cu viziune, e impresionant sa vezi cat de repede o cetate ce se degrada tot mai mult acum devine un obiectiv turistic important in Europa. Un lucru interesant e ca aici se afla cea mai mare densitate de monumente istorice din Romania – Palatul Principilor Transilvani, catedralele Ortodoxa si Catolica aflate la doar o aruncatura de bat distanta. In 1738 Alba Iulia devenise capitala independentei iobagilor, ei mergeau si se inregimentau in armata austrica si astfel deveneau liberi.

In cetate, liniile albe reprezinta elemente ale castrului roman descoperite in Alba Iulia. Schimbarea de garda se intampla la ora 12:00, uniformele soldatilor sunt cele pe care le purtau romanii din armata austriaca.

O comoara din Alba Iulia este si Codex Aureus – aici se gaseste o mare parte a sa, o alta parte mai mica este la Vatican iar copertele sunt la British Museum.

Am aflat ca exista o vorba – „in Alba Iulia nu poti planta un morcov fara sa dai peste vestigii romane” si-am si vazut o locuina a unui roman bogat despre care ni s-a spus ca avea incalzire prin pardoseala. Cum eu nu pot vizualiza astfel de lucruri sper sa scrie colegii mei din Redescopera Romania mai multe despre asta. Relativ recent s-a descoperit in Alba Iulia si o statuie a zeitei Artemis. Cosmin glumea spunand ca lumea ar trebui sa spuna ca exista Venus din Milo si Artemis din Alba Iulia. Artemis „a noastra”, spre deosebire de Venus „a lor” este intreaga.

O sa va povestesc si despre Hotelul de 5 stele Medieval „Traseul celor 3 fortificatii” intr-un nou articol, acum va mai spun doar ca veti fi surprinsi de cum arata cetatea Alba Iulia. Trebuie sa mergeti sa o vedeti cu ochii vostri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *