Diverse

De ce să-ţi fie frică în 2012

Ne temem că o să ne pierdem job-ul, că blocul nostru n-o să reziste în cazul unui cutremur, că o să se adâncească criza economică. Ne speriem de noi impozite şi schimbări ale legislaţiei, de boli şi de sistemul sanitar din România, de cozile de la Administraţia Financiară, de fluctuaţiile cursului valutar, de maidanezi şi de gropi. Suntem obişnuiţi să ne facem griji, să ne temem de tot felul de întâmplări halucinante şi să trăim cu frica în buzunarul de la piept. Poate a venit timpul să ne fie frică de alte lucruri decât de bucăţi de tencuială ce ne-ar putea cădea în cap când mergem prin Centrul Vechi ori de medici incompetenţi ce ne-ar putea trimite în sala de operaţie când avem nevoie doar de nişte Distonocalm.

Din punctul meu de vedere, în 2012 ar trebui să-ţi fie frică de următoarele:

+ Să-i dezamăgeşti pe cei ce au încredere în tine. Momentele în care îi dezamăgeşti pe cei din jur nu sunt născute dintr-o îndatorire pe care nu ai cum s-o duci la capăt, cum ar fi să treci Dunărea înot cu o mână legată la spate, ci din micile conflicte între ceea ce vrei să faci şi ceea ce trebuie să faci în care câştigă primul beligerant. 20 de minute de somn în plus, 10 minute de gâfâieli ori 10 de euro economisiţi nu sunt câştiguri care să merite pierderea încrederii ce ţi-a fost acordată de cineva.

+ Să îţi dai seama pe 31 decembrie 2012 că eşti neschimbat. Singurul lucru care mi se pare mai trist decât să te împotriveşti schimbării e să nu ştii să profiţi de oportunităţile de a evolua. Sunt foarte multe locurile de pe net unde poţi învăţa lucruri noi (Khan Academy, Academic Earth, MIT OCW, Berkeley), sunt foarte mulţi oamenii de la care poţi afla lucruri interesante. Cum să trăieşti încă un an şi să nu te schimbi deloc?

+ Să nu schimbi nimic în viaţa ta pentru că nu ai binecuvântarea altora. Sunt atât de rari oamenii care chiar se gândesc la binele tău că îi poţi număra pe degetele de la o mână. Soluţiile pe care le prezintă alţii pentru problemele tale sunt foarte rar cele care te avantajează pe tine. Fă schimbările de care ai nevoie pentru a fi fericit. Oamenii pe care ar trebui să-i ai aproape (şi nu neapărat cei pe care îi vrei aproape) vor înţelege şi te vor susţine.

+ Să petreci mai multă vreme construidu-ţi o imagine decât să trăieşti cu adevărat. Într-o perioadă în care şi vânzătoarele de covrigi sunt preocupate de personal branding, e uşor să cazi în capcana auto-construirii de socluri. Crede-mă, oamenii mai isteţi decât cei ce vorbesc tot timpul despre personal branding spun că e mai important să faci lucruri, să experimentezi, să greşeşti.

+ Să petreci online mai mult timp decât e nevoie. Se pare că americanii încep să vorbească online mai mult decât o fac faţă în faţă iar japonezii nu prea mai văd rostul apropierii fizice. Suntem prima generaţie ce îşi iroseşte o bună parte din viaţă aflând ce fac şi ce păreri au sute de oameni ce ne sunt indiferenţi.

+ Să îţi baţi joc de atenţia cuiva. Dintre toate lucrurile pe care le auzim, citim ori vedem în fiecare zi doar câteva sunt cu adevărat importante pentru noi. Lucrul de care nu ne dăm seama e că oricât de mare ar fi prostia pe care o spunem, cineva îşi va face timp să o asculte. Devino una dintre persoanele pentru care se face linişte într-o sală atunci când spune ceva pentru că a demonstrat că de fiecare dată când deschide gura spune ceva important.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *