Second Hand

17 sfaturi pentru cumpărăturile la magazine Second Hand

  • By
  • 27/05/2017

Dacă n-ai intrat niciodată într-un magazin SH, e ușor să-ți imaginezi tot ce-i mai rău despre ele. În realitate, despre multe dintre ele nici n-ai știi că sunt magazine Second Hand dacă nu le-ar trăda mesaje de tipul “primim marfă nouă în fiecare joi”. În plus, există o mulțime de motive pentru care ar trebui să le incluzi pe lista ta de destinații de shopping, cele mai importante fiind că:

  • poți să salveazi haine încă bune de purtat din drumul lor către o groapă de gunoi, ceea ce e fantastic pentru mediu și, deci, noi toți,
  • economisești foarte mulți bani deși cumperi produse în stare bună, ceea ce e grozav pentru buzunarul tău,
  • ajuți niște afaceri de familie să supraviețuiască și să aducă în continuare haine la prețuri accesibile pentru oamenii ce nu au o altă opțiune pentru a-și cumpăra cele necesare.

Dacă ai mai fost la cumpărături în magazine Second Hand, cel mai probabil te-ai prins deja care ar fi regulile pentru o sesiune de shopping reușită, dacă nu, am pentru tine o listă utilă.

17 lucruri de făcut înainte, în timpul, și după cumpărăturile la magazine Second Hand

Să-ncepem cu partea de pregătire (strategică și sufletească).

1 ) Fă-ți timp fix pentru acest lucru

Dacă crezi că 15 minute într-un magazin Second Hand, în drum spre birou, sunt de ajuns, o să ai o mare surpriză. Neplăcută. Cel mai bine e să-ți rezervi măcar 2-3 ore pentru cumpărături.

2 ) Gândește-te ce-ai vrea să cumperi

Nu ar trebui să-ți alegi o țintă anume, de tipul “rochie Valentino din mătase”, dar ajută să stabilești că ești în căutarea unei rochii. Sau a unei pelerine. Ori a unui tricou.

3 ) Invită pe cineva să meargă cu tine

Un partener de shopping pentru magazinele Second Hand e mai mult decât util. Poate avea grijă de lucrurile tale cât tu îți concentrezi atenția pe altceva, te poate convinge să cumperi ceva ce-ți vine bine, sau să lași în magazin ceva ce nu ți se potrivește.

4 ) Aruncă o privire pe site-urile magazinelor unde vrei să mergi

Ce-i drept, nu toate magazinele au site-uri, dar unele chiar țin pasul cu tehnologia. Lucrul acesta te poate ajuta să afli mai multe despre țara din care sunt importate hainele, când sunt cele mai mari reduceri, când ajung produse noi în magazin.

5 ) Pregătește-ți banii potriviți

Gândește-te care este suma maximă pe care ai plăti-o în ziua respectivă și asigură-te că o să ai cash la tine, inclusiv bancnote mici.

6 ) Poartă ceva care să-ți permită să probezi hainele peste

Îmbracă-te în ceva lejer și subțire. Nu pășești pe catwalk, ci încerci să faci un lucru bun pentru planetă și economiile tale.

7 ) Asigură-te că ai șervețele umede la tine

E bine să le pui în geantă sau buzunar de dinainte să pleci spre primul magazin. După ce termini de căutat printre umerașe, e bine să te ștergi pe mâini. Știi cum zic americanii – better safe than sorry.

8 ) Ia-ți măsurile și pune un metru de croitorie în geantă

Dacă n-ai deja unul prin casă, găsești la merceria din cartier ori pe site-urile dedicate croitorilor. Probatul de haine ar trebui să fie ultimul în protocolul tău când e nevoie să stabilești dacă hainele dorite îți vin sau nu.

Bun… Acum să trecem la ce-ar trebui să faci la cumpărături.

9 ) Intră doar în magazine în care o să te simți în largul tău

Dacă te-a enervat vânzătoarea de cum ai intrat pe ușă, sau magazinul nu-ți inspiră încredere, nu ai de ce să faci cumpărături acolo. Shoppingul ar trebui să reprezinte o activitate plăcută, nu ceva care să-ți toace nervii și să te facă să te temi.

10 ) Scanează umerașele în căutare culorilor care îți plac

Dacă un tricou are o culoare pe care n-ai purta-o niciodată, chiar n-ai de ce să te uiți la cum e croit, cât costă, din ce material e făcut, ori dacă e măsura ta. Pipăie doar produsele care sunt în culorile care îți plac. Așa pierzi mai puțin timp și reduci numărul de decizi neinspirate pe care le-ai putea lua.

11 ) Ține minte că măsurile pot fi incorecte

Pot fi diferite de la țară la țară, de la brand la bran. Tocmai din acest motiv e bine să-ți știi ce-ai măsurat înainte să vii la magazin și să ai un metru de croitorie la tine.

12 ) Abține-te de la comentarii răutăcioase

E posibil să găsești haine care să ți se pară ridicole, dar n-ar trebui să râzi de ele și de oamenii care le-ar putea cumpără. După cum spuneam și mai sus, pentru unii oameni, cumpărăturile la magazinele Second Hand sunt singura soluție pe care o au. Ba mai mult, e posibil ca lor să le placă acea cămașă ori acel sacou.

13 ) Pune lucrurile de unde le-ai luat

Nu împrăștia haine prin întregul magazin și nu le lăsa în cabina de probă. Doar pentru că magazinele SH nu miros a piersici și nu sunt pline de spoturi luminoase ca magazinele din mall, nu trebuie să uiți că și aici lucrează niște oameni (pe salarii mici) și că un astfel de comportament le face munca și mai grea.

14 ) Gândește-te dacă chiar ai purta ce ai ales (în public)

Evident că nu are niciun rost să cumperi ceva ce nu vei purta. Din acest motiv, e bine să nu pleci din magazin cu haine cu defecte sau care ar avea nevoie de retușuri, mai ales dacă nu ai obiceiul să îți duci hainele la croitor pentru modificări.

15 ) Cumpără haine de iarnă vara și invers

Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că și proprietarii magazinelor second hand scumpesc prețurile pentru produsele de sezon. Da, vei plăti doar 60 de lei pe un palton în noiembrie, dar cumpărat în iunie, el ar costa doar 20 de lei.

La final, ține minte ce-ar trebui să faci de cum ai ajuns acasă.

16 ) Aruncă cele cumpărate în mașina de spălat

Nu te-apuca să le probezi de cum ai ajuns acasă. Cel mai bine e să le dai la spălat și să le probezi după ce sunt spălate și uscate.

17 ) Fă și tu un duș

Chiar dacă hainele nu sunt în stare proastă, nu poți știi sigur că au fost transportate în cele mai sigure condiții, așa că e mai sigur să faci un duș rapid.

Cam aici se încheie lista mea. Dacă ai și tu niște sfaturi pentru oamenii care abia de curând au descoperit magazinele Second Hand, lasă un comentariu.

22 Shares

1 Comment

  • Ioana

    Ador magazinele cu haine second hand! De ceva timp au devenit preferate pentru multe domnisoare si avem foarte multe magazine de unde sa alegem.Norocul nostru. Timp sa avem! Eu de curand am descoperit un magazin de SH online care in fiecare zi adauga noutati pe site si sincer arata foarte bine, atat in poze cat si in realitate. Pe mine m-au convins inca de la prima comanda. ( https://eunicat.ro/)

Comments are closed.