Financiar

Despre analiza de risc la securitate fizică

analiza de risc la securitate fizică

Nu știu cât o să mai pot să mai funcționez în țara asta. Sunt zile în care simt că-mi păcăne ceva în cap, ca o valvă care e pe punctul să cedeze. Ori mă doare în piept. De la stres, de la PSD, de la muncă prestată-n februarie și neplătită nici acum.

Azi m-am enervat cu legea 333/2003, Hotărârea de Guvern 301/2012 și Instrucțiunea 9/2013 a Ministerului de Interne. Iritarea mea a fost stârnită de niște lucruri pe care le-am văzut pe Facebook legate de obligativitatea obținerii unei analize de risc la securitate fizică. M-am cam înfoiat de draci că iar o să pierd timp încercând să înțeleg ce naiba mai vrea statul de la mine. Și apoi m-am înfoiat și mai tare pentru că statul român nu știe să comunice iar informațiile de pe internet sunt trunchiate și despre orice altceva decât ce voiam eu să știu. Și așa am ajuns să citesc o lege și-o hotărâre de guvern și zeci de anexe.

Într-un un grup dedicat antreprenorilor, unii oameni pun întrebări, alții le spun să citească legea și să nu se mai ia după articole (ca ăsta), iar evaluatorii care fac analize de risc la securitatea fizică fac glumițe și se dau băieți buni – adică la ei e mai ieftin și ei nu sunt din cercul lui Gabriel Oprea.

Să recapitulăm datele problemei. Există o lege 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor care conține lucruri de bun simț. De la ce face o firmă de pază sau o gardă de corp până la ce condiții trebuie să îndeplinească persoanele fizice și firmele care instalează sisteme de alarmă și supraveghere. Legea are un art. 2 care e și el de bun-simț:

Art. 2.
(1) Ministerele și celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, regiile autonome, companiile și societățile naționale, institutele naționale de cercetare-dezvoltare, societățile reglementate de Legea 31/1990, republicată, cu orice titlu, denumite în prezenta lege unități, sunt obligate să asigure paza acestora.

E normal să nu lași bunuri în mijlocul drumului, să nu ții banii firmei într-o pungă pe capota mașinii, să încui ușa biroului etc. Dacă chiar ai lucruri de valoare, normal că o să faci tot ce îți permiți ca să le protejezi.

Problema e cu Hotărârea de Guvern care vine cu normele de aplicare și care nu face nicio distincție între un magazin de bijuterii de pe Calea Victoriei și SRL-ul meu care nici măcar nu desfășoară vreo activitate la sediul social. Articolul 2, alineatul 1 din acea hotărâre îți dă două palme de nu te vezi:

Art. 2.
(1) Adoptarea măsurilor de securitate a obiectivelor, bunurilor și valorilor prevăzute de lege se realizează pe baza unei analize de risc la securitate fizică.

Securi-ce? Da, construcția „analiză de risc la securitate fizică” apare din neant. Și dacă nu o ai, riști o amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei. Sau mai mult. Și mai sunt și alte amenzi incluse.

Știu că statul român are prostul obicei să te buzunărească până îți iei catrafusele și pleci spre alte zări, dar hotărârea asta de guvern m-a indispus mai mult decât m-aș fi așteptat – pentru că trimite contracte către un grup de oameni foarte bine conturat. Nu e ca și cum oricine se poate face evaluator. Unele dintre aceste persoane sunt foste cadre ale Inspectoratelor de Poliție. Cum e Emilian Mladie, fost adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, care a cam fost forțat să se pensioneze la începutul lui ianuarie 2013 din cauza unor nereguli. Nu-i bai, pe 30 ianuarie 2013 i se înregistrase SRL-ul și până la finanul anului era deja pe lista evaluatorilor de risc la securitate fizică autorizati de Poliție. Sau cum e Șalar Eugen  (PNL), care în prezent e și membru al Consiliului Județean Suceava (și a cărui soție e șef de serviciul la Instituția Prefectului Suceava – ceea ce mi se pare o coincidență demnă de remarcat). Dumnealui și-a făcut un PFA în noiembrie 2013 ca să facă analize de risc la securitate fizică, iar apoi și-a făcut și un SRL în 2015.

Hotărârea de Guvern e datată 11 aprilie 2012. A apărut în Monitorul Oficial pe 17 mai 2012. Instrucțiunea Ministerului de Interne care explică ce trebuie trecut în fișa de evaluare a intrat în vigoare pe 27 martie 2013. Nu cred că o să surprindă pe nimeni anii în care sunt înființate cele mai multe dintre primele SRL-uri care au intrat pe lista evaluatorilor de risc la securitate fizică. 2012 și 2013.

E o Hotărâre de Guvern cu dedicație. Firmele care aveau nevoie de așa ceva și-ar fi făcut si singure acea evaluare. Firmele care nu au de ce să o facă vor da bani unor oameni care au un avantaj competitiv de care 99% dintre administratorii de microinteprinderi n-au parte.  Au creat din pix o nevoie în piață. De ce nu dă Guvernul o Hotărâre care să te oblige să ai un site pentru firmă care să aducă contracte de-a gata firmelor de web design? De ce nu dă Guvernul o Hotărâre care să oblige firmele să-și cumpere cafetiere? Așa, doar pentru că le-ar fi util producătorilor de cafetiere.

A trecut ceva vreme de când nu le-am mai scris parlamentarilor. O să îmi iau câteva zile să o fac. Și o să-i rog să se folosească de interpelări să afle de la Ministerul de Interne de unde a apărut această obligativitate pentru toate firmele. Poate află ce rost are să îi pui pe oamenii care au sediul social în casa părinților – de exemplu – să plătească bani pe evaluare și să instaleze camere video și sisteme de alarmă într-un loc unde nu își desfășoară activitatea. Și poate explică și de ce oamenii care au deja sisteme de securitate instalate trebuie să treacă prin această evaluare.

Sunt total de acord cu Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România – hotărârea trebuie abrogată, astfel ca analiza de securitate să nu mai fie obligatorie.

Update

Mi-au răspuns la memoriul înaintat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și ce spun poate fi rezumat ca „da, duduie, știm ce zici, ne-au mai spus și alții și încercăm să dregem lucrurile dar ele sunt în curtea MAI-ului”.  Dintre parlamentarii cărora le-am scris, nu mi-a răspuns nimeni. Sunt în vacanță.

 

 

10 Shares

1 Comment

  • Scurtisime #1 - Tara Duveanu

    […] și Antreprenoriat în legătură cu abuziva Hotărâre de Guvern 301/2012, cea în legătură cu analiza de risc la securitate fizică a primit număr de înregistrare, ceea ce într-o țară normală nu e mare lucru, dar în […]

Comments are closed.